De UCI cycling eSports world championships: een terugblik

Het UCI wereldkampioenschap eSports op Zwift was dit jaar aan haar tweede editie toe. De Nederlandse Loes Adegeest en de Australiër Jay Vine waren de sterksten en mochten een jaar lang de virtuele regenboogtrui aantrekken. Iets wat de twee renners ook vleugels leek te geven voor het wegseizoen dat daarop volgde.

Voor de tweede editie van het UCI wereldkampioenschap eSports op Zwift werden er in november 2021 eerst kwalificatiewedstrijden gereden. Via deze genaamde Continental Qualifiers werd er per continent één race gehouden voor mannen en één voor vrouwen. De top 5 van elke race werd zo gekwalificeerd voor het wereldkampioenschap, op uitzondering van de Europese vrouwen, waar er 9 rensters mochten deelnemen. Daarnaast mochten er ook 22 federaties een selectie van renners en rensters naar het WK sturen. Al is het woord sturen in deze context natuurlijk spreekwoordelijk, want het kampioenschap werd live in de huiskamers van de renners en rensters betwist.

Verrassende winnares

Op 26 februari 2022 namen de gekwalificeerde en geselecteerde renners en rensters het tegen elkaar op voor de virtuele wereldtitel. Op het Zwift parcours van New York was het de Nederlandse Loes Adegeest die met een verrassend sterke eindsprint de zege kon binnenhalen. Ze was onder meer uittredend wereldkampioene Ashleigh Moolman Pasio te snel af. De virtuele wereldkampioene behaalde later dit jaar ook haar allereerste profzege tijdens de derde rit van de Tour de l’Ardèche in Frankrijk.

La Vuelta

Bij de mannen was de winnaar Jay Vine, renner van Alpecin-Fenix, niet aan zijn proefstuk toe. Twee jaar eerder kon hij via zijn prestaties in de Zwift Academy een profcontract in de wacht slepen. De Australiër kon in een spannende strijd voor de wereldtitel onder andere uittredend wereldkampioen en ex-roeier Jason Osborne voorblijven. De virtuele wereldkampioen wielrennen bevestigde later dit jaar in La Vuelta dat hij ook op de weg aardig uit de voeten kan met twee ritzeges en een gooi naar de bolletjestrui, een strijd die hij helaas moest staken door een valpartij.