OVER BELGIAN CYCLING ESPORTS CHAMPIONSHIP

Cycling Esports werd in 2018 door de UCI goedgekeurd als een officiële wielerdiscipline. De afgelopen jaren hebben zowel Belgian Cycling, Cycling Vlaanderen als Fédération Cycliste Wallonie Bruxelles (FCWB) zich elk afzonderlijk geëngageerd in een aantal virtuele projecten. Na een eerste geslaagde gezamenlijke editie slaan de federaties opnieuw de handen in elkaar, ditmaal ook samen met Flanders Classics, voor de tweede officiële virtuele Cycling Esports kampioenschappen in België. Het project wordt ondersteund door esports en gaming agency META.

Deze stakeholders willen via het Belgian Cycling eSports Championship samen met hun partners een competitief ecosysteem uitbouwen dat virtuele fietsfanaten een houvast biedt om door te groeien naar de top. Met vier FUN-rides zorgen ze voor een recreatieve omgeving waarin alle virtuele wielerfanaten van elk niveau kunnen proeven van het virtuele wielrennen.

Via de Regionale Kampioenschappen kunnen renners met een licentie virtueel strijden voor een plekje aan de start van het Belgisch Kampioenschap. Daar zullen de beste Vlamingen en Walen het tegen elkaar opnemen in een ‘in-real-life’ nationaal kampioenschap voor de titel van virtueel Belgisch kampioen. Zowel bij de meisjes/vrouwen als bij de jongens/heren zal er gereden worden in de categorieën U17 (geboren in 2007 en 2008), Junior (geboren in 2005 en 2006) en U23-Elite (geboren in 2004 en vroeger).