Deze wijzigingen voert UCI door richting WK in 2023

Het is nog even wachten op wie de opvolgers worden van huidig virtueel wereldkampioenen Loes Adegeest en Jay Vine, maar we kunnen wel al met zekerheid zeggen dat die derde editie van het UCI wereldkampioenschap eSports op Zwift er komt! Een exacte datum in 2023 moet nog bevestigd worden maar over het nieuwe concept kunnen we wel al het een en ander kwijt.

Het UCI wereldkampioenschap eSports op Zwift zal in 2023 al voor de derde keer worden georganiseerd. Na twee normale edities komt Zwift nu met een nieuw concept dat het voor zowel de kijker als de renner zelf interessanter maakt. Belgian Cycling zal binnenkort de selectie bekendmaken voor de renners die ons land zullen verdedigen op dit WK. Los daarvan zijn er ook Zwifters van over de hele wereld die zich kunnen zich kwalificeren via de Continental Qualifiers, wedstrijden per continent. Maar ditmaal zijn er extra selectierondes toegevoegd omdat Zwift vreesde dat er anders te veel deelnemers aanwezig zouden zijn tijdens deze Continental Qualifiers.

Trainingen

Die extra selectierondes starten tijdens de eerste week van oktober. Gedurende vier weken dienen kandidaten bepaalde trainingen te voltooien om zo op 12 of 13 november 2022 te mogen deelnemen aan de Continental Qualifiers. Deze bestaan ditmaal niet uit één maar drie wedstrijden die meteen na elkaar worden gereden. Het is een afvalrace waarvan uiteindelijk een bepaald aantal renners overblijven na de 3de en laatste wedstrijd. Deze renners kwalificeren zich dan voor het wereldkampioenschap.

Pittige finale

Dat wereldkampioenschap wordt dus ook over een volledige andere boeg gegooid. Waar er afgelopen twee edities een gewone virtuele wedstrijd gereden werd, zullen er nu ook net zoals bij de Continental Qualifiers drie wedstrijden vlak na elkaar afgewerkt worden. Starten doet het WK met een vlak parcours, waarbij de top 30 na 25 minuten wedstrijd door mag naar de tweede ronde van 25 minuten. Die tweede ronde wordt gereden over een klimparcours. Enkel de 13 besten stoten hieruit door naar de finalewedstrijd die wordt gereden in de vorm van een afvallingsrace. Per ronde worden er telkens 2 renners geëlimineerd totdat de nieuwe wereldkampioen overblijft. Een exacte datum van dit gebeuren is nog niet gekend, maar het kampioenschap zal waarschijnlijk eind februari 2023 plaatsvinden.