Lehnen en Wiseman gaan aan de haal met de Belgische virtuele titel

Het virtuele wielrennen zit al even in de lift en dat konden onze Belgische wielerfederaties niet zomaar aan zich voorbij laten gaan. Daarom sloegen Belgian Cycling, Cycling Vlaanderen en Fédération Cycliste Wallonie Bruxelles de handen in elkaar en organiseerden ze begin 2022 een eerste geslaagde editie van de Belgische Kampioenschappen Cycling Esports.

Het Belgian Virtual Cycling Circuit kroonde op 30 januari 2022 de allereerste virtuele Belgische kampioenen wielrennen. Via drie kwalificatietoernooien konden renners en rensters uit verschillende categorieën zich via een puntensysteem kwalificeren voor het Regionaal kampioenschap. Dat konden ze doen door zoveel mogelijk punten te verzamelen in hun categorie. De 10 Vlamingen en 10 Walen met de meeste punten stootten zo door naar het Regionaal kampioenschap. Daar mochten nadien de vijf beste renners en rensters door naar het allereerste virtueel Belgisch kampioenschap wielrennen.

Virtuele kampioenen 2022

Dat Belgisch kampioenschap vond dus plaats op 30 januari. Ditmaal niet vanuit de huiskamers van de renners, maar live in een studio. De allereerste virtuele tricolore ging naar dame nieuweling Katrijn De Ceulaer. Bij de heren nieuwelingen was Harry Van de Perre virtueel de sterkste. Een Belgisch kampioene bij de dames junioren was er niet, maar bij de junior heren was het Corentin Delhaye de eerste die de virtuele driekleur mee naar huis mocht nemen. Eleanor Wiseman kon dan weer de eerste virtuele Belgische titel op haar naam schrijven bij de vrouwen elite, bij de mannen was dat Thomas Lehnen.

Na een succesvolle eerste editie zal er op 12 februari 2023 voor de tweede keer gestreden worden voor de virtuele Belgische titel. Ditmaal kunnen deelnemers zich kwalificeren via Regionale kampioenschappen op 20 januari om zo te kunnen deelnemen aan het Belgisch kampioenschap. Daarnaast worden er ook FUN-rides georganiseerd waar iedereen kan proeven van het virtuele wielrennen. De federaties willen via de Belgische Kampioenschappen Cycling Esports samen met hun partners een competitief ecosysteem uitbouwen dat virtuele fietsfanaten een houvast biedt om door te groeien naar de top.